utorok 26. apríla 2016

Resonance Fashion show recyklovanej módy 2016


V rámci celosvetového Fashion Revolution týždňa sa organizovala v Bratislave charitatívna módna prehliadka sústredená na recyklovanú módu a ´slow fashion´. Hlavnou témou bol denim a rôzne jeho formy, ktoré sa dajú kreatívne využiť aby vznikol úplne nový nositeľný kúsok. Samotnej akcie sa zúčastnili známy módny návrhári ako Lukáš Kimlička, Petra Kubíková, Lýdia Eckhardt a Izabela Komjati. Zapojili sa aj študenti
zo Školy úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru a zo Strednej priemyselnej školy odevnej. Zo Zlína prišli nádejné talenty Viviene Babicová a Lukáš Krnáč z Univerzity Tomáše Bati. Na začiatok som chcela poskytnúť hlavné informácie, no táto akcia ma nenechala chladnou a napriek tomu že nemám vo zvyku robiť na svojom blogu recenzie, v tomto prípade sa mi inak nedalo a musím sa vyjadriť. Hlavne, ak tento názor zdieľa viacej zúčastnených (ak nie skoro všetci). 



Možno si na začiatok kladiete otázku, čo také by som mohla kritizovať pretože fotky ktoré som zverejnila vyzerajú skvelo. Áno, vyzerajú priam úžasne a za to môže talentovaná fotografka Welin. Ja sama som pozerala ako kvalitne sa jej podarilo zachytiť prehliadku. Hlavne je to aj v tom, že sa jedná o detaily alebo majú modelky odseknuté hlavy a fotka je sústredená na odev. 
Ja osobne som veľmi rada, že sa už aj na Slovensku konajú takéto typy podujatí a snažia sa ľuďom ukázať, že fast fashion nie je niečo pozitívne a že sa dokáže staré oblečenie zrecyklovať, darovať a nosiť ďalej. Väčšina odevov na tejto Fashion show boli skvelé, dalo sa s nimi pracovať a vytvoriť perfektný vizuál. No žiaľ.....na tom to celé padlo, a to bolo pre reprezentáciu to najhlavnejšie....


Klady:
1.Celá akcia mala neuveriteľne premakaný a profesionálny piár. Reklamy a bilboardy ste videli po celom meste, o akcii vedelo veľa ľudí, médií a dostala sa do povedomia širšej verejnosti.Veď bola aj úplne vypredaná.
2. Catering na úrovni a o veľkom množstve rôznych sponzorov ani nehovorím. Sponzorov bolo fakt VEĽA.
3. Miesto bolo zaujímavé, veď prehliadka večer na lodi na Dunaji s krásnym výhľadom na mesto znie celkom luxusne.
4. Akcie sa zúčastnili talentovaní dizajnéri a aj študenti, takže nové mladé talenty.
5. Celé podujatie malo skvelú myšlienku o recyklovanej móde. Charitatívny základ bol veľkým plusom a konala sa aj dražba kúskov oblečenia, ktoré boli vytvorené študentmi, ale aj renovovanými dizajnérmi. Výťažok šiel samozrejme na pomoc tým, ktorí ju potrebujú. Veľký palec hore!


Negatíva: VIZUÁL!!!!!
Ja sa snažím za každých okolností nájsť a vidieť vždy aj kladnú stránku, veď uviedla som vyššie mnoho príkladov ktorú robili Resonance Fashion show recyklovanej módy super podujatím.
Nemôžem ale prehliadnúť tento fakt, ktorý ma nesmierne sklamal, až trošku nahneval. Mám totiž po krk typického slovenského prístupu -sme všetci kamoší, všetko je úžasne, dávajme si pusinky a posielajme si v sms srdiečka a hladkajme navzájom svoje egá.

1. MAKE-UP- k tomuto sa mi až s ťažkým srdcom ide vyjadrovať, pretože iné slovo ako čístá KATASTROFA to lepšie nevystihne. Prišla som do backstage keď prebiehali prípravy na prehliadku a modelky pobehovali hore dole nalíčené a zároveň si skúšali pre seba určené modely oblečenia. Prekonala som slabší infarkt a prišla k modelke s otázkou: Kto ti preboha spáchal to na tvári?!
Každá modelka mala iný makeup, iné vlasy, iný koncept, iný štýl, proste všetko čo len mohlo byť rozdielne naozaj aj bolo. A že nešlo o makeup normálny, potvrdili ´umelecké´ vzory a kresby na tvári na úrovni žiaka na základnej škole ktorý si čarbe na tvári pretože našiel v maminej zásuvke čačky bačky na tvár.
Čo stačilo: Jednotný makeup a hlavne nie prehnaný pretože na čo sa kládol dôraz? No predsa na odev. Ten bol podstatný, a nie aby si niekto dokázal ako vie maľovať sakuru, vlnky, pusinky a srdiečka po tvári. Toto naozaj nie. S vytvorenými odevmi sa dalo pracovať tak, aby bol vizuál na úrovni a zároveň trendový. Toto sa úplne odignorovalo a podľa môjho usúdenia motto bolo: čím viac a crazy, tým lepšie. Ak by sme teda chceli spraviť niečo extravagantné, tak to musí mať svoje opodstatnenie a treba aj v takom prípade znať hranice. Tie tu vôbec neboli, a chýbal aj zdravý úsudok.

2. VLASY: Rovnako ako make-up, všetký rozdielne, natupírované, že polovica vyzerala ako umelé parochne, alebo bol typ účesu až tak infantilný, že by som ho nebola schopná spraviť ani za trest malému dieťaťu.

3. STYLING: Vyradila by som niektoré odevy z celkovej prehliadky, trošku zdravej kritiky na vhodnosť oblečenia by ušla. Nie všetky totiž spĺňali tému o denime a celkový výsledok nebol oku lichotivý. Hlavne som bola prekvapená, že si to ani dizajnéri neustrážili. Ako je vôbec možné, že dovolili, aby modelky vyšli na pódium v ich šatách s daným makeupom, vlasmi a celkovým stylingom. AKO?? Pýtam sa. Bolo vidno spodné prádlo, lesklé silonové pančuchy ma dorazili a celkovo neboli niektoré odevy oblečené tak, ako sa patrilo. Koho je to chyba? v Backstage mali na starosti 2 tety okolo 40 modelov odevov. Akože fakt wau, obdivujem.... Stačí dať na Facebook status že sa hľadá posila na prezliekanie modeliek, a hneď sa budú hlásiť ochotné dobrovoľníčky.

4.KONCERT alebo MÓDNA PREHLIADKA?
Celú fashion show zahájila speváčka Anita Soul. Neberte ma zle, bola naozaj skvelá, jej hlas je perfektný, Videla som ju prvýkrát naživo a bola som pozitívne prekvapená. Ale aby na začiatku prehliadky spievala pomerne dlho a potom tesne pred aukciou rovnako. Už sa mi zívalo, pretože šlo skôr o jemnú jazz/soul hudbu. Trošku by som to časovo obmedzila lebo som v tomto nebola jediná. Ide o módu nie o súkromný koncert.
Hudba na samotnej prehliadke bol už iný level. Od Enrique Iglesias cez pesničku Eye of the tiger, Lanu del Rey a iných vypalovačiek, no úprimne bolo pre mňa ťažké držať smiech a zahanbenie. Tuc tuc overload.

5.PREHLIADKOVÉ MÓLO A OSVETLENIE:
Modelky sa vynorili s lesklého bieleho závesu, ktorý bol nasvietený zvýrazňovačkovou rúžovou. OK. Čo som skoro vybuchla smiechom, ale držala som sa, boli balóny ktoré držali polo nafuknuté v ruke a pri chôdzi ich pustili a oni okolo nej vyfučali.....:D why?



Celkovo si to zhrňme, v čom bola teda chyba? Vizuál....ak ten nie je dobrý, meno celej akcie sa pohorší a ľudia si spravia zlý dojem aj pre ďalšie ročníky. Ak ešte nejaký samozrejme bude, pretože ja som si myslela, že tento druhý ročník podujatia bude lepší ako ten predtým.... Opak bol pravdou. Neviem ako sa niekto s takým vizuálnym vnímaním a kreativitou dostal k pozícií ho tvoriť pre túto akciu, ale pevne dúfam, že sa tento omyl napraví. Je toľko talentovaných vizážistiek/tov, kaderníčiek/kov a fotografov/ky, ktorí by pre charitu urobili skvelú prácu aj úplne zadarmo. Je to tak, tak prečo toho nevyužiť? Neviem či šlo o kontakty cez známosť, rodinu alebo inú protekciu, ale úprimne, dúfam, že sa Slovensko trošku zamyslí nad sebou v tomto smere. Pretože aj gýč by sa urazil za pomenovanie týchto kreácií čo mali modelky na tváriach, stylingoch a fotkách, atď.
Nechajme profesionálov robiť si svoju prácu a majte zdravý úsudok, čo je v súčasnosti OK a čo vôbec nie.  Nejde mi o to niekoho uraziť, práe naopak. Chcem aby sa veci zlepšili a smerovali k zdokonaleniu.
Nechám to aj na vaše posúdenie.


*****OFICIÁLNY MAKE-UP A VLASY NA PREHLIADKE*****


*****OFICIÁLNY VIZUÁL PRE FOTO-KAMPAŇ A CELÉ PODUJATIE*****
BY TINA TURNER


6 komentárov:

  1. Absolutne s tebou súhlasím. Po celý čas som premýšľal čo sa snažili povedať s tým make-upom a vlasmi. Jedna vyzerala akoby ju zbili deti v škôlke a práve držali pastelky, ďalšia zase vyzerala, že pchala prsty tam kde nemala. Celé zle a tá foto-kampaň vyzerá ako pokec v roku 2006. Hudba spolu z tým zvýrazňovačom ma natoľko iritovali, že sme v menšej skupinke aj radšej odišli skôr, chvíľami som mal pocit, že nie som na tej lodi, kvôli prehliadke, ale kvôli teplárni.
    A to že všetci sa tam tvária ako sú super kamaráti a porovnávajú si kto koho pozná a kto má drahší mobil či kabelku mi príde strašne smiešne a detinské. Všetci milujú fashion, ale pritom nemajú problém ťa odpísať len pre prestíž pred inými.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nech si ktokoľvek a kdekoľvek, my sa musíme stretnúť!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super konstruktivně napsaná kritika, kterou organizátor neusnesl.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nebola som tam, ale podľa toho čo som mala možnosť zhliadnuť na fotkách, tak musím nič iné len súhlasiť s tebou. Krásna akcia s krásnou myšlienkou to ale zostáva, tak hádam to bude budúci rok lepšie. A teraz mám trochu strach ako dopadne moja prehliadka....hodnotiť niekoho je jednoduchšie ako niečo urobiť (teraz to nepatrí na teba, lebo nepochybujem, že ty by si to zvládla na výbornú, ale skôr na to čo sa podarí mne :D), tak hádam to dám :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Skvělý nápad, kdo by řekl, že recyklované oblečení bude vypadat tak dobře?

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Už jsem si myslela, že jsem z toho, co jsem viděla jen na fotkách, rozpačítá jen já :)

    OdpovedaťOdstrániť