nedeľa 6. marca 2016

EDGE...Aquarelle by Maria Svarbova

 left outfit:coat-Maťa Ďurikovič, dress-Anna Gregušová,white turtleneck-Terézia Feňovčíková, outfit right:coat-Erika Daxnerová


Photography: Maria Švarbová
Styling, makeup: Mischel double W(me)
Models: Frederika(M management), Dominika, Vanesa, Michal(Mix model management)
Fashion designers: Terézia FeňovčíkováMAD by Maťa Ďurikovič, Erika Daxnerová, Silvia Zrebná, Anna Gregušová



 INTERVIEW:

1.Kedy si začínala s fotením a aký je tvoj štýl teraz v porovnaní s tým predtým(začiatkami)?
K foteniu som sa dostala náhodou, nikdy som nechcela byť fotografka. Pred piatimi rokmi mi sestra darovala jej zrkadlovku a od vtedy stále fotím. Medzi fotkou a mnou vzniklo puto.
Myslím si, že môj štýl fotografie sa výrazne mení. Na začiatku to boli predovšetkým portrétne veci, ktoré smerovali k celo-figurálnym konceptom s veľkou dávkou surrealizmu.  Všimla som si, že v dnešnej dobe je už toho veľa. Mnoho fotiek je surrealistických, preplnených a konceptovo znásilňovaných. Od roku 2014 sa naplno venujem minimalizmu. Prejave sa to v čistote vo fotke, ale aj v súkromnom živote. 

2.Ako by si par slovami opísala svoju tvorbu?
Moje fotografie sú sled krátkych scén, v ktorých frontalita a absencia kontrastov odstraňuje rozmer príbehu.

3. Čo ťa najviac inšpiruje pri vymýšlaní nových tém alebo ako vzniká u teba nápad?
Inšpirujú ma priestory, rôzne materiály, predmety a ľudia. Samozrejme farby a všetko okolo nás. 

4. Vizuál a art direkciu vo svojich fotkách máš premyslené do najmenších detailov. Stalo sa ti však že si po fotení nebola spokojná s fotkami alebo mala pocit že im niečo chýba?

V prvom rade sa snažím situáciu vyriešiť a postaviť sa jej. Najhoršie je spanikáriť. Ak niečo chýba nevadí, veď som minimalista J Teraz vážne, ak niečo naozaj chýba, tak sa s tým v priebehu fotenia vyrovnám a pracujem s tým čo mám. Nakoniec si aj tak poviem ,,ešte že som to tam nebolo“ . S fotografiami som najprv spokojná, potom samozrejme nespokojná. Neviem sa fotografickým projektom nasýtiť, potrebujem vytvárať nové a nové.

5.Čo pre teba znamená krása? Ako si vyberáš modelky/modelov do projektov?
Ako vieme, krása je relatívny pojem. Pre každého je pekné a príťažlivé niečo iné. Pre mňa krása sa definuje pojmom zaujímavosť. Do projektov si vyberám profesionálnych modelov a určite aj bežných ľudí. Závisí to podľa daného projektu. 

6. Čo je pre teba najväčší úspech?
Prvý osobný úspech vo fotke bol, že som mala konečne ostré to, čo som aj chcela mať. Fotografiu som nikdy neštudovala a môžem povedať, že nie som ani technický typ. Moje prvé fotky zrkadlovkou boli prírody, detí a kamarátov.  Neskôr my už nezáležalo na technike, ale na koncepte.
Áno časom prišli aj úspechy v podobe zatiaľ 9 podpísaných kontraktov (s 3 parížskymi galériami, s agentúrami v Londýne, Izraely, NYC a Viedni), zlatá medaila z TRIERENBERG SUPER CIRCUIT 2014, titulky magazínov, kníh a veľa rozhovorov. Medzi moje najnovšie úspechy patrí   fotenie hlavného plagátu na rok 2016 pre slávneho čínskeho speváka na Taiwane.  

 dress by Anna Gregušová

 coat by Anna Gregušová

 coat by Anna Gregušová

 coat by Erika Daxnerová


 coat by Anna Gregušová


 coat by Silvia Zrebna


2 komentáre: